string(647) ""
Από την DEFEA στον Ελληνικό Στρατό το Μ1117 – Defea
6-8 MAY 2025 | METROPOLITAN EXPO - ATHENS, GREECE
ΑΡΧΙΚΗ       Νέα       News       Από την DEFEA στον Ελληνικό Στρατό το Μ1117

Dec 02
2021

Από την DEFEA στον Ελληνικό Στρατό το Μ1117

Το πρώτο τεθωρακισμένο όχημα M1117 Guardian ήρθε στην Ελλάδα πριν λίγους μήνες και, τράβηξε τα βλέμματα πάνω του έχοντας περίποτη θέση στον χώρο των αμερικανικών βιομηχανιών στην έκθεση DEFEA. Τώρα άλλα 44 έχουν παραδοθεί στον Ελληνικό Στρατό που πρόκειται να τα αξιοποιήσει σε αποστολές ειδικών δυνάμεων. Τα οχήματα αυτά ανήκαν στις αμερικανικές δυνάμεις Ευρώπης και ήλθαν σιδηροδρομικώς από την Γερμανία την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο προγράμματος στρατιωτικής βοήθειας. Άλλα 1200 οχήματα του τύπου που βρίσκονται στις ΗΠΑ, αξιολογούνται από Επιτροπή, που θα επιλέξει πόσα αυτά είναι σε καλή κατάσταση ώστε να τα πάρει ο Ελληνικός Στρατός. Αυτά προβλέπεται να διατεθούν σε ίλες αναγνωρίσεως στις μονάδες της παραμεθορίου.

«Τα τεθωρακισμένα οχήματα ασφαλείας Μ1117 θα προσδώσουν νέα πνοή στην επιχειρησιακή σχεδίαση των σχηματισμών του Στρατού μας, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να εκτελέσουν ένα μεγάλο εύρος αποστολών». Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά την τελετή παραλαβής των πρώτων 44 οχημάτων Μ1117 στο 301 Εργοστάσιο Βάσεως στους Αγίους Αναργύρους.

Ο Αμερικανός πρέσβυς στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, εξ άλλου μίλησε για την έμφαση που δίνουν οι ΗΠΑ στη συμμαχία τους με την Ελλάδα και τόνισε ότι η παραχώρηση των οχημάτων M1117, είναι μια «πολύ μεγάλη συναλλαγή» που όταν ολοκληρωθεί «θα αντικατοπτρίζει μια μεταφορά εξοπλισμού αξίας σχεδόν ενός δισ. δολαρίων -και για την ακρίβεια 987 εκατ. δολαρίων- προς την Ελλάδα με μηδενικό για τη χώρα κόστος».