ΑΡΧΙΚΗ       Εκδηλώσεις

Σειρά συνεδριακών και ενημερωτικών εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν τις ημέρες λειτουργίας της DEFEA 2021.

Το μεσημέρι της 13ης Ιουλίου, έλαβαν χώρα τα εγκαίνια της διεθνούς Έκθεσης DEFEA. Εγκαινιάζοντας την DEFEA 2021 ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι η Έκθεση αποτελεί μια πλατφόρμα διεθνών επαφών, βιομηχανικής συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών για σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις. Ακόμη τόνισε: Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι μέσω της έκθεσης θα παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει η παγκόσμια αγορά στον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι η εξέλιξη αμυντικών συστημάτων αποτελεί «κινητήρια δύναμη» της τεχνολογίας.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος κατά την ομιλία του στην τελετή των εγκαινίων.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, μετά τα εγκαίνια παρακάθησε μαζί με τους ομολόγους του που είχε προσκαλέσει σε Στρογγυλή Τράπεζα, αφιερωμένη στην ευρωπαϊκή άμυνα με θέμα «Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης σχετικά με τις αμυντικές πρωτοβουλίες της Ε.Ε.» – “Ministerial Roundtable Discussion on the European Defence Initiatives” και ακολούθησε workshop αναφορικά με τα “εργαλεία αναπτύξεως” που παρέχουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στην αμυντική βιομηχανία.

Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης

Κατά την Στρογγυλή Τράπεζα τοποθετήθηκαν οι Υπουργοί Άμυνας της Κύπρου κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, της Σλοβενίας κ.  Matej Tonin, καθώς και της Πορτογαλίας κ. Joao Gomes Cravinho. Τον συντονισμό έκανε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA) κ. Jiri Sedivy, ενώ ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Thierry Breton απηύθυνε χαιρετισμό με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα. Η συζήτηση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω του διαδικτυακού κόμβου του ΥΠΕΘΑ και των κοινωνικών δικτύων. Παρέστησαν ακόμη ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ.

Κατά την Στρογγυλή Τράπεζα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μεταξύ άλλων υπογράμμισε: Τον περασμένο Νοέμβριο λάβαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μια σημαντική απόφαση για τη συμμετοχή των τρίτων χωρών. Αυτό είναι πρόοδος παρότι κάθε χώρα διατύπωσε τις επιφυλάξεις της, αλλά αυτή είναι η ουσία της Ε.Ε. μέσα από τις διαφωνίες να προκύπτει η σύνθεση. Πρόσφατα οι ΗΠΑ, η Νορβηγία και ο Καναδάς έλαβαν έγκριση να συμμετάσχουν σε προγράμματα στρατιωτικής κινητικότητας. Έτσι αποδεικνύεται ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία και να καταστούν αξιόπιστοι εταίροι. Απώτερος σκοπός είναι να αναπτύξουμε πιο αποτελεσματικές ικανότητες σε όλα τα επίπεδα της Άμυνας, επιτυγχάνοντας τις φιλοδοξίες μας.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με θέμα “Η ανάπτυξη της ελληνικής Ναυπηγικής Βιομηχανίας”.

Αναφερόμενος ειδικά στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων από την Ελλάδα ανέφερε: 

Η Ελλάδα έχει επιτύχει να λάβει χρηματοδότηση σε τέσσερα έργα στρατιωτικού χαρακτήρα το 2018 κι άλλο ένα φέτος. Δίνουμε έμφαση στην παραγωγή ελκυστικών προτάσεων στο πλαίσιο του EDP και νομίζω ότι αυτό απαιτείται από τα Κράτη-Μέλη διότι προσπαθούμε να επιτευχθούν συνέργειες και να προχωρήσουμε μπροστά.

H βελτίωση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας θα μπορούσε να αποτελέσει τον καταλύτη για να γίνει περισσότερο αντιληπτή η Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας, προσπαθώντας να ενισχύσουμε τη Στρατηγική Συνεργασία.

Η ενδυνάμωση της βιομηχανικής βάσης σε επίπεδο ευρωπαϊκής αμύνης, η ολοκλήρωση συνεργειών σε επίπεδο της PESCO ή της EDIDP θα μας επιτρέψουν να αναπτύξουμε ικανότητες μέσα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπως λ.χ. μπορεί να είναι η ασφάλεια της Εμπορικής Ναυτιλίας σε περιοχές όπως είναι η Μεσόγειος. Αυτά τα θέματα θα μπορούσαν να αποτελούν στόχους σε επίπεδο πρωτοβουλιών, όπως η Στρατηγική Πυξίδα.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της DEFEA ακολούθησε συζήτηση με τη βιομηχανία με αντικείμενο: Ευκαιρίες που παρέχουν τα εργαλεία ανάπτυξης αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ. Στο Εργαστήριο αυτό, τονίστηκε η ανάγκη για τη διαμόρφωση Ευρωπαϊκής Αμυντικής Τεχνολογικής και Βιομηχανικής Βάσης στο πλαίσιο των αμυντικών πρωτοβουλιών της ΕΕ.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της DEFEA, την δεύτερη μέρα λειτουργίας της έκθεσης, ο υπουργός Αναπτύξεως Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε προς ένα εξειδικευμένο διεθνές ακροατήριο με θέμα  «Η ανάπτυξη της ελληνικής Ναυπηγικής Βιομηχανίας», ενώ ακολούθησε ενημερωτική εκδήλωση που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Πολεμικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) με την συνεργασία της Γενικής Διευθύνσεως Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του ΥΠΕΘΑ, με θέμα “European Defence Fund (EDF) Info Day” σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Άμυνα. 

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος , κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με θέμα “Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Δυνατότητες και Προοπτικές – Απαιτήσεις και Εφαρμογή”.

Ολοκληρώνοντας τoν κύκλο εκδηλώσεων, την τελευταία μέρα λειτουργίας της έκθεσης, πραγματοποιήθηκε σημαντική ενημέρωση με αντικείμενο: «Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Δυνατότητες και Προοπτικές – Απαιτήσεις και Εφαρμογή»“Hellenic Armed Forces Capability and Development – Requirements & Implementation”. Κεντρικοί ομιλητές ήταν, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ Μισαήλ Παπαδάκης και ο Πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ Τάσος Ροζολής. 

Στις δυνατότητες και τον προγραμματισμό του μέλλοντος των Ενόπλων Δυνάμεων, αναφέρθηκε και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος σε συνεδριακή εκδήλωση στην οποία μίλησε μαζί με τον αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ Μισαήλ Παπαδάκη και τον Πρόεδρο του ΣΕΚΠΥ Τάσο Ροζολή. 

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ανέφερε, ότι στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ΕΔ και την επίτευξη οικονομιών κλίμακος, έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες από το ΓΕΕΘΑ για την ενίσχυση της υποστήριξης των οπλικών τους συστημάτων μέσα από δομές όπως, η NATO Support and Procurement Agency (NSPA), καθώς και στην συμμετοχή σε πολυεθνικά συνεργατικά προγράμματα ανάπτυξης δυνατοτήτων της Ε.Ε. μέσω της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας – PESCO και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στο τομέα της Άμυνας (EDIDP).

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Αντισυνταγματάρχη κ. Ιωάννη Κίτσιου με θέμα “Ευκαιρίες που παρέχουν τα εργαλεία ανάπτυξης αμυντικών δυνατοτήτων της Ε.Ε.”

Παράλληλα ο Πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ, κ. Ροζολής υπογράμμισε: Από τις αποφάσεις που θα παρθούν αυτήν την εποχή σχετικά με το παρόν εξοπλιστικό, θα κριθεί και το μέλλον της ΕΑΒΙ. Είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να δηλώσουμε ότι υπάρχει πλήρης σύμπνοια και συνεργασία,  τόσο της Στρατιωτικής, όσο και της Πολιτικής ηγεσίας αλλά και της ΕΑΒΙ στο σύνολό της, ώστε να πετύχουμε τον στόχο που δεν είναι άλλος από Ισχυρή ΕΑΒΙ – Ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις – Ισχυρή Ελλάδα.