Νέο τυφέκιο και κύριο όχημα πολλαπλών χρήσεων
Νέο τυφέκιο και κύριο όχημα πολλαπλών χρήσεων περιλαμβάνει το Σχέδιο Δράσης του ΥΠΕΘΑ!
Μέσα στο 2021 αναμένεται να επιλεγεί το νέο τυφέκιο και το κύριο όχημα πολλαπλών χρήσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ).
Πιο συγκεκριμένα, τα δύο προγράμματα περιλαμβάνονται στους αντικειμενικούς σκοπούς, ενέργειες και πρωτοβουλίες που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος ενέκρινε να περαιωθούν κατά το τρέχον έτος και συνδέονται με τις στρατηγικές επιλογές του Κυβερνητικού Προγραμματισμού.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΘΑ, οι στόχοι για το 2021 κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις:
• Εγγύηση της Άμυνας και της Ασφάλειας της χώρας
• Βέλτιστη αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου
• Προβολή της Κοινωνικής Συνεισφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων
Όσον αφορά στο πρώτο σκέλος, ενεργοποιούνται 105 εξοπλιστικά προγράμματα με μέριμνα των Γενικών Επιτελείων και υπογράφονται συμβάσεις 50 εξοπλιστικών προγραμμάτων με ενέργειες της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ).
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με τον υφυπουργό εργάζονται ώστε να εξασφαλισθεί επάρκεια αμυντικού εξοπλισμού. Προς τούτο θα προωθηθεί σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη ρύθμιση θεμάτων κατάρτισης και λειτουργίας Ενιαίου Μητρώου Εταιρειών Αμυντικού Τομέα, θα συσταθεί και θα αναλάβει θεσμικό ρόλο το Συμβούλιο Αμυντικής Έρευνας, Τεχνολογίας & Βιομηχανίας (ΣΑΕΤΒ), ενώ θα αντικατασταθούν το υφιστάμενο τυφέκιο και το κύριο όχημα πολλαπλών χρήσεων με νέα αυξημένων δυνατοτήτων και αυξημένα ποσοστά συμμετοχής της εγχώριας βιομηχανίας.
Με απόφαση της Πολιτικής Ηγεσίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύουν με μέσα, υλικά και προσωπικό το σύστημα Πολιτικής Προστασίας, ενώ συνδράμουν σε έργα αποκατάστασης φυσικών καταστροφών ως έργων κοινής ωφέλειας. Επίσης, θωρακίζουν τις δυνατότητες της χώρας στη διαχείριση προκλήσεων που προκύπτουν από τη προσφυγική κρίση και αναβαθμίζουν τους μηχανισμούς επιτηρήσεως των συνόρων.
Πηγή: ptisidiastima.com