string(647) ""
Η Βουλή εγκρίνει εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων – Defea
6-8 MAY 2025 | METROPOLITAN EXPO - ATHENS, GREECE
ΑΡΧΙΚΗ       Νέα       Νέα       Η Βουλή εγκρίνει εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων

Jun 29
2022

Η Βουλή εγκρίνει εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων

Μια σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων που αφορούν και στους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν από την αρμόδια Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων & Συμβάσεων της Βουλής, η οποία συνεδρίασε δύο φορές, στις 22 και στις 27 Ιουνίου.

Την ενημέρωση της υποεπιτροπής, έκανε και κατά τις δύο συνεδριάσεις ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ενώ συμμετείχαν ο Υφυπουργός Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ Αριστείδης Αλεξόπουλος.

Ειδικότερα στην πρώτη συνεδρίαση εγκρίθηκαν τα ακόλουθα προγράμματα του Στρατού Ξηράς:
– Πρόγραμμα για «Εκσυγχρονισμό – αναβάθμιση Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων RΜ-70», συνολικού εκτιμώμενου κόστους 83.000.000 €. Συναφές είναι και το πρόγραμμα για «Αναβάθμιση Ρουκετών 122 χιλ.» για τους ανωτέρω εκτοξευτές συνολικού εκτιμώμενου κόστους 87.912.500 €.
– Πρόγραμμα για «Προμήθεια πυρομαχικών μάχης (Κινητικής και Χημικής ενεργείας) αρμάτων 120 mm», συνολικού εκτιμώμενου κόστους 150.000.000 €, που αφορά περί τα 30.000 βλήματα με δικαίωμα προαίρεσης για άλλα 30.000 περίπου. Για το πρόγραμμα αυτό έχουν γίνει συνομιλίες σε κυβερνητικό επίπεδο, προκειμένου να εξασφαλισθεί συμπαραγωγή με υποκατασκευή μερών των πυρομαχικών στη Ελλάδα. Ακόμη γίνονται συζητήσεις για επένδυση της κατασκευάστριας εταιρείας στην Ελλάδα με απόκτηση σημαντικού ποσοστού (έως 49%) του μετοχικού κεφαλαίων της υπό κρατικό έλεγχο βιομηχανίας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα «ΕΑΣ ΑΒΕΕ»
– Πρόγραμμα για «Προμήθεια πυραύλων HELLFIRE με καθοδήγηση Laser για τα ΕΕ/Π ΑΗ-64 και τα Ε/ΠΑΝ OH-58», συνολικού εκτιμώμενου κόστους 20.000.000 €.
– Πρόγραμμα προμήθειας 12 μεταχειρισμένων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Μηχανικού (ΤΟΜΜΧ) από τα γερμανικά αποθέματα. Το πρόγραμμα αφορά διερεύνηση της υπάρξεως διαθέσιμων ΤΟΜΜΧ που χρησιμοποιούν το σκάφος αρμάτων Leopard 1 ή Leopard 2.
– Διάθεση πιστώσεων προς χρηματοδότηση LOA προγραμμάτων προμήθειας διαφόρων υλικών (αλεξίπτωτα, είδη ιματισμού κ.ά.) μέσω της Υπηρεσίας Υποστηρίξεως & Προμηθειών ΝΑΤΟ (NSPA).

Τα προγράμματα του Στρατού συμπληρώθηκαν κατά την δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής με τα ακόλουθα:
– Πρόγραμμα για υποστήριξη ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού (LOA) και
– Προμήθεια Διοπτρών Νυκτερινής Όρασης (μονόκυαλα).

Τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού που ενεκρίθησαν είναι τα ακόλουθα:
– Πρόγραμμα προμήθειας 16 κατευθυνόμενων βλημάτων επιφανείας – επιφανείας MM40 Exocet Block 3 και παροχής FOS, συνολικού εκτιμώμενου κόστους 33.000.000 €. Τα βλήματα προορίζονται για εξοπλισμό και συμπλήρωση αποθέματος των πυραυλακάτων κλάσεως ΡΟΥΣΣΕΝ.
– Αύξηση προϋπολογισμού για FOS (Follow on Support) των ελικοπτέρων S-70B από τα περίπου 80 σε 150 εκατ. €. Η αρχική σύμβαση FOS είχε υπογραφεί στις 26 Οκτωβρίου 2021 αλλά εν τω μεταξύ αναδείχθηκαν οι μεγαλύτερες ανάγκες για την υποστήριξη των 11 ελικοπτέρων.
– Επέκταση προγράμματος Δικτύου Επικοινωνιών Υψηλής Ταχύτητας ΑΙΓΑΙΑΣ (ΑΙΓΑΙΑΣ ΙΙΙ), συνολικού εκτιμώμενου κόστους 17.005.198 €.
– FOS συσκευών Ηλεκτρονικού Πολέμου EDO CS-3701, συνολικού εκτιμώμενου κόστους 2.350.000 €.
– FOS αεριοστροβίλων Rolls-Royce φρεγατών.
Ιδιαίτερα σημαντική για την οργάνωση του Πολεμικού Ναυτικού, και προς την ανατολική Μεσόγειο είναι η έγκριση για διάθεση πιστώσεων 170-180 εκατ. € για έργα υποδομής του Ναυστάθμου Κρήτης.
Τέλος εγκρίθηκε η κατακύρωση αποτελεσμάτων διαγωνισμών για:
– Συντήρηση εργοστασιακού επιπέδου (DLM2) των κατευθυνομένων βλημάτων Penguin Mk2 Mod7.
– Προμήθεια συσσωρευτών τορπιλών υποβρυχίων τύπου SST4 .

Τα προγράμματα της Πολεμικής Αεροπορίας που συζητήθηκαν όλα κατά την δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής είναι τα ακόλουθα:
– Αναβάθμιση μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 50, κόστους 700 εκατ. €.
– Προμήθεια 30 συστημάτων Προηγμένων Ατρακτιδίων Στόχευσης Sniper ATP.
– Προμήθεια 50 ναυτικών πυραύλων αέρος – επιφανείας Harpoon.
– Προμήθεια 40 πυραύλων αντι-ραντάρ AGM-88E AARGM.
– Εργοστασιακή συντήρηση τριν αεροσκαφών C-130 μέσω της ισραηλινής ΙΑΙ.
– Εργοστασιακή συντήρηση αεροκινητήρων F-110 των F-16 Block 50.
– Υποστήριξη Οπλικών Συστημάτων μέσω NSPA πενταετούς διαρκείας.